De stiut
|
Diamantul
GHIDUL CELOR 4C
CUT - Taietura, COLOR - Culoare, CARAT WEIGHT - Greutate/Marime, CLARITY - Claritate
De ce sunt cei 4C atat de importanti pentru dumneavoastra? Cei 4C sunt folositi in intreaga lume pentru a clasifica diamantele. Diamantele cu caracteristicile cele mai inalte, in urma clasificarii celor 4C sunt cele mai rare, valoroase si implicit cele mai scumpe.
1. TAIETURA
Proprietatile exceptionale ale diamantului sunt puse in evidenta prin taiere si slefuire. Multi gemologi considera "taietura" cea mai importanta caracteristica a diamantului.
FORME DE TAIETURI
Cea mai des intalnita si totodata cea mai valoroasa "taietura" este cea ROTUNDA, fiind cunoscuta si sub denumirea de BRILIANT.
TIPURI DE TAIETURI
- TAIETURA IDEALA (IDEAL CUT)
maximizeaza stralucirea unui diamant. Aceasta se realizeaza prin calcularea exacta a simetriei si proportiei.
- TAIETURA EXCELENTA (EXCELENT CUT)
de asemenea afiseaza stralucirea maxima, cu toate acestea respectarea simetriei si proportiilor nu se face cu aceeasi strictete.
- TAIETURA FOARTE BUNA (VERY GOOD CUT)
este obtinuta atunci cand cea mai mare parte din lumina care intra in diamant va fi reflectata inapoi, desi in masa, creand o mare cantitate de stralucire. In multe cazuri diamantele prelucrate prin taietura de tipul "foarte buna" vor poseda simetrie si proportie, caracteristici care se suprapun cu cele ale taieturii de tip "taietura ideala" si a celei de tip "taietura excelenta". Aceste diamante ofera o foarte buna valoare de achizitie pentru cumparatorii care cauta un diamant un pic mai mare decat cel taiat "ideal" sau "excelent" dar la acelasi preţ.
- TAIETURA BUNA (GOOD CUT)
reflecta o mare parte din lumina care intra în diamant si o reflecta inapoi in masa. In cazul acestor diamante mestesugarii au deviat semnificativ de la proportiile taieturii "ideale" si a celei "excelente" pentru a crea un diamant cat mai mare din originalul cristalului dur de diamant.
- TAIETURA ACCEPTABILA SAU PROASTA (FAIR & POOR CUT )
reflecta o mare parte din lumina care intra în diamant si o reflecta inapoi in masa. In cazul acestor diamante mestesugarii au deviat semnificativ de la proportiile taieturii "ideale" si a celei "excelente" pentru a crea un diamant cat mai mare din originalul cristalului dur de diamant.
2. CULOAREA
Culoarea diamantului are un impact semnificativ asupra valorii sale. Cea mai obisnuita culoare a diamantului este cea transparenta dar sunt si exceptii: diamantul Florentin (albastru), diamantul Hope (oranj), diamantul Tiffany (verde), iar cateodata poate fi si rosiatic, brun si negru.
Cu cat gradul de culoare este mai ridicat, cu atat diamantul este mai putin rar si mai putin valoros. Scala de culoare se intinde de la D la Z, de la "fara culoare" la galben deschis. Cand se cumpara un diamant se ia in considerare faptul ca deseori este foarte greu de observat diferenta dintre un diamant "fara culoare"” si un diamant "aproape fara culoare", in special atunci cand este asamblat intr-o bijuterie.
- D
- E
- F
- G
- H
- I
- J
- K
- L
- M
- N
- O
- P
- Q
- R
- S
- T
- U
- V
- W
- X
- Y
- Z
- Fara
culoare
- Aproape
fara culoare
- Galben
pal
- Galben
foarte deschis
- Galben
deschis
- Galben
3. CLARITATEA
Claritatea reprezinta gradul de puritate al diamantului, transparenta acestuia. Atunci cand gemologii inspecteaza calitatea generala a unui diamant, ei trebuie sa determine cu multa rabdare si precizie claritatea lui.
CLASIFICAREA CLARITATII
- FL
- PERFECT -
fara incluziuni interne sau pete externe vizibile sub lupa.
- IF
- PERFECT LA INTERIOR -
fara incluziuni, dar care are posibile pete la exterior vizibile sub lupa.
- VVS1 - VVS2
- INCLUZIUNI FOARTE FOARTE MICI -
cu incluziuni foarte mici, foarte greu de observat sub lupa.
- VS1 – VS2
- INCLUZIUNI FOARTE MICI -
cu incluziuni mici greu de observat sub lupa.
- S1-S2
- INCLUZIUNI MICI -
cu incluziuni mici ce pot fi observate cu usurinta sub lupa dar care nu pot fi observate cu ochiul liber.
- P1
- PIQUET1 - INCLUS -
incluziunile se observa greu cu ochiul liber si influenteaza moderat stralucirea pietrei.
- P2
- PIQUET2 - INCLUS -
incluziunile se observa usor cu ochiul liber si influenteaza mult stralucirea pietrei.
- P3
- PIQUET3 - INCLUS -
cu numeroase incluziuni vizibile cu ochiul liber si care influenteaza mult stralucirea pietrei.
4. GREUTATE
Aceasta unitate de masura a greutatii, caratul, impreuna cu dimensiunea pietrei in milimetri, ii ajuta pe cunoscatori sa aprecieze calitatea taieturii unui diamant.
1 CARAT = 0.2 GRAME SAU 0.007 UNCIE.
Greutatea (in milimetri) şi preţul pe carat determină preţul unui diamant.
Ct |
0.05 |
0.10 |
0.20 |
0.25 |
0.30 |
0.40 |
0.50 |
0.70 |
0.90 |
1.00 |
1.25 |
1.50 |
1.75 |
2.00 |
2.50 |
3.00 |
D |
2.5 |
3.0 |
3.8 |
4.1 |
4.5 |
4.8 |
5.2 |
5.8 |
6.3 |
6.5 |
6.9 |
7.4 |
7.8 |
8.2 |
8.8 |
9.4 |
H |
1.5 |
1.8 |
2.3 |
2.5 |
2.7 |
3.0 |
3.1 |
3.5 |
3.8 |
3.9 |
4.3 |
4.5 |
4.7 |
4.9 |
5.3 |
5.6 |
D - Adancimea pavilionului; H - Inaltimea coroanei |